Mezőgazdasági pályázat vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére

Gazdaságfejlesztési és innovációs pályázatok Munkahely és bértámogatások Művészeti és kulturális pályázatok, ösztöndíjak Turisztikai és vidékfejlesztési támogatási lehetőségek Civil szféra és önkormányzatok pályázatai Kockázati tőkebefektetések Hitel és egyéb forrásteremtési lehetőségek Projekt előkészítés, projektmenedzsment és üzleti tervezés Vállalkozásfejlesztési tanácsadás

A pályázat célja: A globális klímaváltozás hatásai napjainkban már érzékelhetőek és hazánkra is komoly hatást fejtenek ki, számos új nehézséggel szembesítve a gazdákat. Az éghajlat globális alakulásával párhuzamosan egyértelmű változások mutathatók ki a hazai hőmérsékleti és csapadékviszonyokban. A klímaváltozás következtében a csapadék mennyisége és időbeli eloszlása is szélsőségesebbé, kiszámíthatatlanabbá válik. Gyakori, hogy egy adott éven belül ugyanazon a területen egyszerre jelentkezik vízelvezetési és vízpótlási (öntözési) igény. A jelen felhívás célja a mezőgazdasági termelés biztonsága és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodása érdekében a vízvisszatartás, a vízkészleteinkkel való fenntartható gazdálkodás, takarékos öntözési technológiák elterjesztése, a klímaváltozásnak ellenálló termelési módszerek és fenntartható területhasználat biztosítása, a felszíni és felszín alatti víztestek mennyiségi szempontból jó állapotba hozásához és/vagy a jó állapotuk megőrzéséhez szükséges intézkedések támogatása. A jelen felhívás célcsoportjába azon mezőgazdasági termelők tartoznak, akik fejlesztési eredményei hozzájárulnak a mezőgazdaság termésbiztonságának és versenyképességének növekedéséhez, valamint figyelemmel vannak a vízkészletekkel való felelős gazdálkodásra.

 Támogatást igénylők köre: Mezőgazdasági termelő, családi mezőgazdasági társaság, őstermelők.

 Megvalósulás helye: országosan

 Választható önállóan támogatható tevékenységek:

  • Víztározók létesítésének támogatása közepes nagyságú tározók kialakítása révén, amelyek mérete már megengedi, hogy öntözővíz kivétel is lehetséges legyen
  • Természetes szűrőmezők kialakítása, az összegyűjtött vizek befogadóba történő bevezetése előtt
  • Mezőgazdasági területekhez kapcsolódó meliorált utak kialakítása
  • Meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója
  • Új öntözőberendezések beszerzése, illetve új öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása
  • Öntözőberendezések energiafelhasználás hatékonyságának javítása

 Önállóan nem támogatható tevékenységek: Hitelesített vízfogyasztásmérő berendezések beszerzése és telepítése, az ÉNGY-ben megtalálható forgalomtechnikai eszközök beszerzése, csatornák kotrásához, karbantartásához szükséges gépek, például önjáró kotrógépek és a hozzájuk tartozó kanál adapterek beszerzése.

 Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek: Kötelező tájékoztatás és nyilvánosság.

 

 Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek:
  • Projektmenedzsment tevékenységek,
  • Projektelőkészítés tevékenység: hatástanulmányok elkészítésének költsége, beruházást tartalmazó projekteknél műszaki, kivitelezési tervek elkészítése, hatósági engedélyek megszerzésének költségei).

 

 Nem támogatható tevékenységek:
  • a működési költségek, bérköltségek és forgóeszközök vásárlása
  • drénezési eljárás és burkolt felületű vízgyűjtő árok kialakítása.

 

 Elszámolható költségek köre:

A projekt elszámolható költségei között azon költségek tervezhetők, amelyek a projekt támogatható tevékenységeihez kapcsolódnak, szerepelnek a Felhívásban rögzített elszámolható költségek között, és megfelelnek az általános elszámolhatósági feltételeknek.

 Nem elszámolható költségek köre: A projekt nem elszámolható költségeinek a támogatható

tevékenységekhez kapcsolódó, nem elszámolható költségek, vagy a nem támogatható tevékenységek költségei minősülnek. A nem elszámolható költségek részei a projekt összköltségének, azonban nem részei a projekt elszámolható költségének.

 Támogatás intenzitása, mértéke, összege

 

A támogatás intenzitása 40-80 %-os.

 

Az igényelhető támogatás összege maximum 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig.

 

A támogatási előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a megítélt támogatás elszámolható költségei legfeljebb 50 %-ának megfelelő, maximum 1 milliárd Ft összegű támogatási előleget biztosít.

A támogatási kérelmeket 2023.10.01-ig lehet benyújtani, a forrás kimerülése esetén hamarabb lezárhatják.

info@palyazatneked.hu

Elérhetőségeink
Keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeinken.
Kövessen bennünket a közösségi médiában
https://palyazatneked.hu/wp-content/uploads/2024/09/valsagallo_logo_hu_27803837-2-160x160.png

Copyright Pályázatneked. All rights reserved.
Developed by Nagyisu

Copyright Pályázatneked. All rights reserved.
Developed by Nagyisu